28 de desembre del 2020

Activitat científica i artística amb "La neurona Lectoreta"

 


La neurona Lectoreta (https://bullent.net/libro/3275-NeuronaLectoreta) ens ensenya com fer una neurona amb plastilina i un punt de llibre en aquest vídeo: https://youtu.be/Q0qr4YuhVug


També la podem fer a imitació de la cara lectora que hi ha a la coberta del llibre o dibuixada com un estel o catxirulo, a l'estil d'Ortifus (com en la foto d'encapçalament)... Pots fer la neurona plana, com Fani Grande i Pau Mata van fer i podem veure en aquesta fotografia (moltes gràcies, xiques!):

 

No hi ha una manera bona de fer-la, les neurones són amigues de la diversitat i de la creativitat. 
I de la lectura, mira si no ho creus, quin fons ha trobat la neurona... El que és important és que ho passes bé.



Eines que hem utilitzat al vídeo: 

* plastilina de 2 o més colors
* un punt de llibre o cartolina que pugues retallar
* unes tisores
* un retolador gros 

1. Fem una esfera i un macarró amb plastilina. Seran el cos cel·lular on hi ha el nucli (el cap) i l'axò (la cua). Els unim amb l'ajuda d'un retall del punt de llibre o cartolina que hages triat. i ens ajudem del retolador per mantenir en alt el cos cel·lular.

2. Fem parts més petites de plastilina amb una petita tira de cartolina a dins per a que es queden rectes i les enganxem al cap. Aquests cabells de la neurona s'anomenen dendrites.

3. Al final de la cua o axò hi ha altres terminacions nervioses, que retallem amb les tisores.

4. Amb plastilina d'un altre color, aixafem un macarró més petit. Afegim diverses vegades a l'axò de la nostra neurona el que seran beines de mielina.

5. Voilà! Posar-li cara a la neurona no és necessari, però sí llegir el llibre de Fani Grande i Ortifus La neurona Lectoreta (https://bullent.net/libro/3275-NeuronaLectoreta), per a acabar de passar-ho bé.

Si ho has fet, ens agradarà molt que ens envies la fotografia i ens digues si has gaudit més amb la part científica o amb l'artística de l'activitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada