30 de març del 2022

Per què fem novel·la distòpica? 'Amaga't dels drons', d'Ester Vizcarra

 


Tot just uns dies abans de saber-se el nou premi Enric Valor la novel·la Amaga't dels drons! (que va ser la premiada l'any passat) és notícia. Ha servit com a impuls per a parlar de les distopies a Ibi amb l'autora, Ester Vizcarra, com a conferenciant convidada. 

El CFPA Joan Lluis Vives d’Ibi ha sigut el lloc on Ester Vizcarra ha impartit la conferència Per què escrivim distopies? Amaga't dels drons! com a exemple del gènere. La xarrada començava amb la fixació del nom d’aquest tipus de novel·la que imagina una societat diferent de la que tenim, primer amb la Utopia de Thomas More, que al segle XVI representa un canvi de paradigma en expressar la fe en la capacitat de l’ésser humà de canviar el seu futur. Una ràpida mirada a les propostes d’autors com Bacon, Morris, Dixie o Butler va permetre els assistents adonar-se que no totes les utopies tenen els mateixos objectius. Es va parlar després de com la Il·lustració va fomentar aquest tipus de narrativa i la seva relació amb les revolucions burgeses, mentre que la violència generada des d'aquest moment històric, les guerres d'emancipació i el convuls segle XX van foragitar la utopia de les novel·les i van fer entrar la literatura en l’era de la distopia. Vizcarra va fer referència a les distopies més conegudes, obres que ja són clàssics, com ara Un món feliç de Huxley i El conte de la serventa d’Atwood, per citar-ne aquí una de principis i una altra de finals del segle passat.



Per acabar, es va parlar de la novel·la Amaga’t dels drons! d'Ester Vizcarra. Interessava destacar el que té de distopia política, ecològica, tecnològica, anti-consumista i no violenta. També els biaixos de gènere, integrador, naturalista i solidari. Amaga’t  dels drons! és una lectura per a tots els públics i, per tant, adequada per a adolescents, que reflexiona sobre la vigilància oficial, la implantació de xips, l’alimentació sintètica, la realitat virtual i altres canvis que ja estan començant a notar-se a la nostra societat.

Alumnes i professors van obsequiar l'autora amb un taulellet socarrat fet als tallers del centre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada