17 de febrer del 2023

El 42è Premi Enric Valor va a "Llegenda dels registres", de Fàtima Ponsdomènech

 


La 42a edició dels premis Enric Valor, convocats per l’Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent, ha anat a una novel·la amb un viatge iniciàtic a la recerca dels orígens de la protagonista i dels fonaments del saber.

A l’obra guanyadora, "Llegenda dels registres", la protagonista, Jeluma, aprenent de remeiera del clan Dondre, coneix la mort sobtada de l’àvia i líder dels dondre. Aquesta notícia en desencadena altres: com ella sospitava, l'àvia i la resta de remeieres del primer cercle han estat amagant coses importants. Sa mare no és morta com li havien dit, és viva i l'ha de trobar per a que ocupi el lloc de l'àvia.

Inicia la recerca de sa mare, però tindrà ella el saber que l'àvia li va amagar? Podrà guarir la seva malaltia? Quin paper tenen els estranys objectes, que el seus companys caçadors han anomenat ‘registres’, en els secrets del clan?
Durant el viatge s’endinsa en un món prohibit i desconegut que capgira tot el que creu i que li han ensenyat.

 


L’autora, Fàtima Ponsdomènech Calvet (Blanes): Va estudiar per a mestra d’Educació Musical. Durant uns quants anys es va dedicar a l’ensenyament i va i dirigir un centre de lleure per a nenes i nens de 3 a 11 anys, el Casal de la Selva. Ha estat activament implicada en el teixit cultural de la ciutat de Blanes. És membre de la junta de la Casa del Poble. El seu interès, sensibilizació i tendència creativa l’han dut al cinema com a productora i actriu i, en el passat, a cofundar el Cine Club Fortuny de Blanes. Actualment viu a Picanya, l’Horta Sud, València. «Llegenda dels registres» és la seva primera novel·la.



S’han presentat 35 obres. El jurat, format per Anna Gascon, Mariano Casas, Pilar Puchades, Núria Sendra i Vicent Gil ha premiat per unanimitat l’obra "Llegenda dels registres" i n’ha destacat la coherència en la creació d’un món imaginari, a través del qual la protagonista realitza un viatge iniciàtic a la recerca dels seus orígens i dels fonaments del saber. I també destaca l’evolució dels personatges a través de la trama i la posada en valor del llibre com a transmissor del coneixement.

El guardó està dotat amb 6.000 euros, un gravat del pintor Rafael Armengol i la publicació del llibre per Edicions del Bullent.



L’any passat va guanyar l’obra de Mariano Casas, "Els secrets del’Eixample" , una novel·la de misteri ambientada en aquest barri acomodat de la Ciutat de València.

L'acte de lliurament del 42é Premi Enric Valor ha estat el divendres 17 de febrer al Centre Cultural de Picanya. El premi és el més antic del País Valencià en narrativa juvenil.

Ha conduït l’acte Amàlia Garrigós i hi ha hagut parlaments de l’editora, Núria Sendra i de l’alcalde Josep Almenar, qui ha tancat l’acte. També ha comptat amb música en directe amb l'actuació del duo Dolce Rima amb el concert Soleta so jo ací - Cançoner del Duc de Calàbria.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada