19 de febrer del 2023

A Alacant, 'De la pròpia veu a la veu pròpia', d'Antoni Defez


El proper dissabte 25 de febrer a les 19hel Club de Lectura "Enric Valor-IEC", dirigit per l'escriptora Lliris Picó, es reunirà amb Antoni Defez per parlar del seu llibre i Premi d'Assaig Josep Vicent Marqués: De la pròpia veu a a la veu pròpia

Serà a la Llibreria Pynchon & Co. (c/Segura, 22, d'Alacant)

De la pròpia veu a a la veu pròpia és un assaig que posa el focus sobre la necessitat que tenim els humans de posseir una veu pròpia, de buscar-nos a nosaltres mateixos i arribar a ser autèntics i irrepetibles. 
Així, després d’algunes reflexions inicials sobre el caràcter lingüístic de la nostra condició que acaben amb un recordatori dels dietaris de Josep Iborra, es presenten quatre exemples que il·lustren aquesta necessitat: La identitat en referència al llenguatge (som segons ens diguem), en referència a la nació (som segons d'on ens sentim), en referència a la mort (som mentre no morim) i respecte al paisatge (com ens defineix la concepció que tenim del que ens envolta). Tot això il·lustrat amb cites literàries (fins i tot una rondalla d'Enric Valor) i opinions d'escriptors i pensadors, de vegades tan curioses com aquesta:
«En aquest sentit, que lluny d’aquesta mentalitat estaria, per exemple, Miguel de Unamuno quan afirmava en 1912 en Del sentimiento trágico de la vida que déu ha d’existir perquè ell –Unamuno– ha de ser immortal. Unamuno no es conformava –era la tragèdia de la vida, la seva tragèdia– a diluir-se anònimament en el tot: no acceptava dissoldre’s en un impersonal no-res. No: jo, jo i sempre jo, per sempre. Perquè, tot i poder acceptar que era improbable que haguéssim de néixer, i també que sigui absolutament cert que morirem algun dia, el que ens resulta inacceptable és la nostra completa desaparició.»

Sal·lus Herrero va fer una crònica de l'acte de presentació del llibre  a Benimaclet i tot i que aquesta trobada amb el club de lectura serà tota una altra cosa, dóna una idea del que es pot trobar al llibre. L'article és Un afortunat centaure de filòsof i poeta. Sobre el darrer llibre d’Antoni Defez


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada