18 de gener del 2024

A Oliva, Trinquets trencats, de Sergi Durbà

 


Al llibre "Trinquets trencats" Sergi Durbà ens parla del trinquet vell d'Oliva: 
«Més de cent anys, en qualsevol cas, que ja és dir, un trinquet enclavat de ple en el nucli antic d’Oliva, als peus del castell de Santa Anna, barri vell, tot un conglomerat de carrerons, costeres i cases blanques d’una planta al qual no haguera arribat mai sense l’ajuda d’aquest home de cognom tan il·lustre en el món de la pilota.»
El cognom del qual parla és Malonda, i tindrem el gust tindre'l en persona a la presentació a Oliva del llibre.

Serà el divendres 26 de gener a les 19:30h. en la Casa de la Cultura d'Oliva. 

Hi intervindran: l'autor, Sergi Durbà; el director de la Càtedra de Pilota Valenciana, Ferran Calabuig; el membre del Club de Pilota d'Oliva (i guia del qual parla el llibre), Vicent Malonda i l'editora d'Edicions del Bullent, Núria Sendra.  

El llibre "Trinquets trencats" Sergi Durbà, dedica una peça reflexiva, alhora que literària a quinze trinquets que actualment es troben en situació d'abandonament. 

La iniciativa d'edició del llibre ha estat de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València.

Els trinquets són els grans oblidats dels nostres pobles, joies arquitectòniques caigudes en desgràcia que, per estranyes i capricioses conjectures de la uniformitat, han arribat a aquest present ferides i amb escasses possibilitats de reverdir els seus temps gloriosos d’escales plenes i ben acolorides d’aficionats. 

Aquesta obra ret homenatge a uns espais de retrobament popular que acumulen tantes històries belles i entranyables com la gent haja pogut oblidar, tot un conjunt d’imatges colpidores pròpies d’una època de la qual queda allò que pocs volen veure avui: les restes d’una vida digna representativa del batec de l’autenticitat. Hi ha molts trinquets trencats. Molts. Aquest llibre tan sols s’aproxima a aquells que li han obert les portes i que encara respiren entre requalificacions urbanístiques i afers de dubtosa honestedat, ben capaços de resistir en peu malgrat les envestides d’una modernitat que tot ho marceix i tot ho devora.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada