17 de gener del 2010

A Ontinyent, conferència - presentació del llibre Els valencians d'Algèria


Basada en el llibre d'Àngela Rosa Menages i Joan Lluís Monjo Els valencians d'Algèria (1830-1962). Memòria i patrimoni d'una societat emigrada,A ONTINYENT:


Data: Divendres, 29 de gener de 2010


Hora: 19:30 hores


Lloc: Casa de cultura - Palau dels Barons de Santa Bàrbara (c/ Maians, 26)
Enllaç de Google maps al final de totL'acte comptarà amb la presència dels autors, de Marie-Reine Vila Molina (representant de l'IEVA, nascuda a l'Alger) i Inmaculada Martí Bernabeu (regidora de Cultura d'Ontinyent) .

Els valencians d'Algèria (1830-1962). Memòria i patrimoni d'una comunitat emigrada és un estudi sobre la presència valenciana dins de l'excolònia francesa d'Algèria. Així mateix reivindica el patrimoni cultural que la comunitat que emigrà a aquell país ha aportat al poble valencià. Està basat principalment en entrevistes realitzades a persones que d'una manera o d'altra han conegut aquella realitat. Tracta, per una banda, les característiques de l'emigració valenciana, vistes a través dels ulls dels seus protagonistes: Per què emigraren? Com s'hi adaptaren? Amb qui convisqueren? En què treballaren? Com passaven el seu temps lliure? S'observarà de seguida que molts dels elements que s'exposen en aquest estudi es repeteixen en altres comunitats d'emigrants; com ocorre ara i ací, entre nosaltres.

Aquesta obra ha guanyat el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.


Àngela Rosa Menages Menages (Hussein-Dey (Alger), 1957). És llicenciada en Filologia Romànica i en Filologia Catalana i acabà els cursos de Doctorat a la Universitat d'Alacant (1995). Treballa a l'IES la Malladeta de la Vila Joiosa com a professora de valenciàJoan Lluís Monjo Mascaró (Tàrbena (Marina Baixa), 1968) és llicenciat en Filologia Clàssica, Filologia Catalana i Filologia Occitana. Actualment exerceix de professor d'ensenyament secundari a l'IES Mutxamel. S'ha dedicat a la investigació de la cultura popular, la dialectologia catalana i la història moderna i, a més de diversos articles editats en revistes especialitzades, és coautor de tres llibres. Forma part del grup de recerca de la cultura popular «Grup Alacant» i de l'equip redactor de la Revista Valenciana de Folklore.


Mostra un mapa més gran

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada