16 de desembre del 2012

Dolors Garcia i Cornellà guanya el 32é Premi Enric Valor amb Vida, obra i secrets d’Helena Mascort



Dolors Garcia i Cornellà guanya el 32é Premi Enric Valor amb Vida, obra i secrets d’Helena Mascort.

Dissabte 15 de desembre de 2012 s’ha lliurat el 32é Premi Enric Valor de narrativa juvenil. El premi, que convoquen Edicions del Bullent i l'Ajuntament de Picanya, està dotat amb 6.000 euros, la publicació de l’obra i un gravat del reconegut artista valencià Rafael Armengol.



S’han presentat 25 obres i el 32é Premi Enric Valor ha recaigut en una autora gironina amb una consolidada trajectòria literària. En contrast amb l’any passat en que l'obra guanyadora Els temps de Sara era la primera novel·la de Lucía Arenas.

L’obra guanyadora, Vida, obra i secrets d’Helena Mascort explica la relació entre una escriptora i una estudiant de batxillerat que ha decidit fer el seu treball de recerca sobre l’autora i la seva obra. Tot arrenca de quan la noia tenia 10 anys i la visita de l’escriptora a l’escola on estudiava li va canviar la vida. De no llegir absolutament res va passar a sentir una autèntica passió pels llibres, fins al punt de decidir que, de gran, volia ser escriptora.
  
Vida, obra i secrets d’Helena Mascort parla de llibres, però també de sentiments com la solitud, l’amor maternal, els remordiments i la por. Paral·lelament, hi trobem la força de la voluntat i el poder de l’esforç i de la constància, a més de moltes reflexions al voltant de la creació literària, com el sorgiment, la captura i la plasmació de les idees.

Dolors Garcia i Cornellà (http://www.dolorsgarciaicornella.com/), va néixer a Girona el 1956. Es va llicenciar en Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va exercir de psicòloga, en l’especialitat de psicoterapeuta infantil, durant quinze anys. Després va entrar a treballar a l’Ajuntament de Girona, primer com a professora a l’Escola de Formadors en el Lleure, després va ser directora del Centre Cívic Sant Narcís i actualment és tècnica dels Serveis Educatius d’aquest Ajuntament.

El 1985 es va decidir a presentar el primer llibre que havia escrit, Albert, al Premi Just Manuel Casero, de Girona. En guanyar-lo, es va animar a continuar escrivint, cosa que ha fet sense interrupció durant tots aquests anys. Ha publicat fins ara més de cinquanta llibres, tots dins de la literatura infantil i juvenil. D’alguns d’aquests llibres, com ara Canya Plàstica, El drac de Bagastrà i L’atzur màgic de l’enigma, se n’han editat al voltant de setanta mil exemplars.

També ha guanyat uns quants premis de prestigi dins de la literatura infantil i juvenil catalana: Folch i Torres, Lola Anglada, Joaquim Ruyra, Alfaguara, Ciutat d’Olot, Guillem Cifre de Colonya, Barcanova, Bancaixa, Ramon Muntaner, alguns d’ells en més d’una ocasió. Aquest any 2012 li ha estat atorgat el Premi Crítica Serra d’Or per S’acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes. I el seu últim llibre, Serena, és finalista del Premi Protagonista Jove, convocat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

Realitza, des de fa molts anys, una intensa campanya d’animació lectora, anant a escoles, instituts, biblioteques i altres centres culturals a parlar dels seus llibres amb els seus lectors i lectores. També ha coordinat un club de lectura juvenil a la biblioteca d’Olot i un altre al municipi on viu des del 1984, Vilobí d’Onyar, a la comarca de la Selva. Són nombroses les seves col·laboracions en molts mitjans escrits. Entre d’altres, va escriure una columna setmanal al Punt durant tres anys. També ha participat en tertúlies literàries i ha realitzat nombroses conferències i tallers centrats en la literatura infantil i juvenil.

El jurat, ha estat format per Lucía Arenas, Mercè Climent, Pilar Puchades, Carmela Puig i Núria Sendra. Ha decidit premiar Vida, obra i secrets d’Helena Mascort per unanimitat, tot i remarcant la gran qualitat de moltes de les obres presentades. I ha destacat que l’obra guanyadora ens mostra la importància de l’educació i la cultura per reeixir en els moments de dificultat.

4 comentaris:

  1. Lenhorabona a aquesta escriptora que està ent unna gran obra de novel.la inantil, sense fer fressa però amb constància. L'hem de veure als fòrums, a les televisions, a les pàgines dels diaris com el que és: un valor consagrat d'una literatura --la infantil- de la qual sovint passem de llarg, quan és bàsica per la formació, la lectura i l' assumpció de la nostra llengua

    ResponElimina
  2. Completament d'acord. I d'això va el llibre que ha guanyat el premi, en certa forma. D'això i de sentiments i de joves que es troben dificultats per a aprendre, on les hi hauria d'haver.

    ResponElimina
  3. Enhorabona, Dolors. Una novel·la gran, carregada de tendresa. Quan estiga vestida de diumenge la tornaré a llegir.
    Una abraçada.

    ResponElimina