17 de maig del 2013

Enric Lluch guanya el premi Carmesina amb Els xiquets de la gorra




El divendres 17 de maig, a les 20:30 hores, s’ha lliurat el 23é Premi Carmesina de literatura infantil. L’acte de lliurament, organitzat per la Mancomunitat de Municipis de la Safor, ha sigut al Centre Polivalent d’Oliva, i ha estat presentat per l’escriptora Joaquina Barba. En el mateix acte s’ha fet entrega del Guardó Francesc Ferrer i Pastor que s’atorga a la empresa Grupo Dulcesol. També ha hagut un concert a càrrec del Conservatori Professional de Música Josep Climent d’Oliva.

El Premi Carmesina està dotat amb 2500 euros i l’edició de l’obra per Edicions del Bullent. Enguany s’han presentat 41 obres. El jurat, format per Núria Sendra, Carles Cano, Mario Viché, Ignasi Moreno i Lluís Miret ha atorgat, per unanimitat, el premi a l’obra Els xiquets de la gorra que, un cop oberta la plica, ha resultat ser de l’escriptor Enric Lluch.

L’obra guanyadora, Els xiquets de la gorra, pretén ser un cant a la vida i a l’esperança. Conta la història d’uns xiquets que conviuen en un hospital de manera permanent. A través del seus ulls d’infant, coneixen les vivències, els moments de tristesa i d’alegria d’altres persones adultes que, per diverses circumstàncies, ocupen les habitacions del mateix hospital. Al rerefons de la història, són els infants els qui, des de la seua malaltia, des de la innocència dels seus plantejaments, insuflen ànim, coratge i il·lusió a totes i cadascuna de les persones que coneixen.

Enric Lluch i Girbés (Algemesí, 1949), és llicenciat en Història per la Universitat de València, pertany a l’AELC i al PEN Club. És autor d’un centenar de llibres dedicats, bàsicament, a la literatura infantil i juvenil. A Edicions del Bullent ha publicat, per exemple, L’inventor Xaveta, El regne de Tentipotenti, En quin cap cap?, La germanor del camí (Premi Enric Valor de narrativa juvenil)... Ha rebut nombrosos premis per la seua tasca i la seua obra ha estat traduïda a l’anglés, francés, portugués, xinés, polonés, grec, irlandés, a totes les llengües de l’Estat i ha estat transcrita al sistema Braille.

Enric Lluch explica els motius que el dugueren a escriure aquesta història Una vegada enllestit el text i enviat, vaig tenir ocasió de visitar, l’hospital La Fe, exactament la planta d’Oncologia. Va ser com reviure allò que havia posat negre sobre blanc feia unes setmanes... Allà, al rerefons, aquells xiquets ens van donar una lliçó de vida i d’esperança, la mateixa idea que havia intentat transmetre als fulls que havia escrit i les mateixes sensacions que vaig tenir en escoltar i veure el vídeo de l’hospital de sant Joan de Déu. Ara estic impacient per contar-li al Pau Joan que aquella història de xiquets malalts està escrita i, a més, porta penjada l’etiqueta del Premi Carmesina. Estic ben segur que ell, com cadascun dels noms dels xiquets i xiquetes a qui va dedicada la narració, se sentiran ben orgullosos pel fet de ser el motor i els protagonistes de la història.

El jurat ha atorgat per unanimitat el premi únic d’aquesta XXIII convocatòria del Premi Carmesina a l’obra: Els xiquets de la gorra. N'ha destacat la quantitat i qualitat de les obres presentades i ha fet una menció especial dels següents títols: Petit manual per atrapar ogres, La família Polseguera i Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils.



2 comentaris:

  1. Em sembla que a de ser un llibre molt interessant.
    Per molt anys de escrptura

    ResponElimina
  2. Em sembla que a de ser un llibre molt interessant.
    Per molt anys de escrptura

    ResponElimina