24 d’agost del 2013

Enric Camps, de Godella, guanya el 58é Premi Soler i Estruch.


L'obra guanyadora del 58é Premi Soler i Estruch ha estat "Els espills sempre miren als ulls", d'Enric Camps.

El jurat, format per Tobies Grimaltos, Rafael Estrada, Anna Moner, Urbà Lozano i Núria Sendra, ha destacat de l'obra la capacitat per crear situacions inquietants a partir de personatges turmentats, veïns d'un mateix edifici.
En el primer relat el personatge busca un pis "tot interior" i el troba en un edifici que s'incendia dies després i que serà el denominador comú de totes les històries. Contes que fan d'aquell veïnatge un escenari gens tranquil·litzador  amb protagonistes solitaris o desesperats. Potser dements, que saben que no resulta gens fàcil emmirallar-se, perquè han descobert que els espills sempre miren als ulls. O potser talment com els nostres veïns, una mica com nosaltres mateixos...

L'autor, Enric Camps, és de Godella (Horta Nord). Casat i amb dues filles és delineant de professió i de vocació.
Ha rebut premis arreu del territori lingüístic: Montuïri, Canals, Organyà, Vila-real, Tremp, El puig, La Vila Joiosa, Paterna... Sempre dins de l'àmbit del relat curt, que, segons afirma, "és la manera que té la literatura de transmetre els secrets més transcendents amb una simple xiuxiueig a cau d'orella".
Fins ara ha publicat alguns dels contes guardonats en obres conjuntes com, per exemple: Ara!, Maitetxu’, ‘Els noms incomplets’, ‘La calor del cor en una tassa de brou’, Telefona’m’, Contracte indefinit’, El gran bac’ o Tango de plors i memòria’. Aquest serà el seu primer llibre en solitari.

 En rebre el premi ha declarat "escric com qui projecta un habitatge, deixant poc marge a la sorpresa; pretenent -que no aconseguint- tindre-ho tot controlat.
Es veritat, tanmateix, que de vegades les històries prenen vida pròpia i marxen un poc al marge del projecte inicial. Però, amb el temps, aquest fet ha anat derivant cap al plaer, i no cap a l'angoixa dels primers anys, sobretot perquè sembla que les històries, com la vida, funcionen més bé si les deixes improvisar de tant en tant."

El premi és convocat per l'ajuntament de Villanueva de Castellón, i està dotat en 2000 euros, la publicació de l’obra premiada a la col·lecció Miratges d'Edicions del Bullent, a més d'una escultura de metall realitzada per l’artista Josep Alfonso.

L'acte de lliurament tingué lloc el divendres 23 d'agost al Teatre Ideal de Castelló de la Ribera. I, a més del Premi Soler i Estruch, també s'atorgaren els premis de poesia Ausiàs March. Aquests premis enguany anaven destinats a nivell infantil i els joves guardonats recitaren els seus poemes. L'acte va comptar amb diversos parlaments i l'actuació de Rafael Estrada i Andreu Valor cantant als nostres poetes.


1 comentari:

  1. Muy orgullosa de mi cuñado. Felicidades por el premio, te lo mereces. Amparo

    ResponElimina