5 de juny del 2014

A Castelló, Bruixes, dimonis i misteris, d'Àlvar Monferrer


El món està ple de misteris. D'alguns, Àlvar Monferrer ens en pot explicar per què ho són i com.

El proper Dijous, 12 de juny a les 19 hores, l'autor de Bruixes, dimonis i misteris, Àlvar Monferrer, ens farà llum sobre la cara oculta de la nostra cultura popular.

Serà a Castelló de la Plana, a la llibreria Argot (c/ Sant Vicent, 16) i, a més d'Àlvar Monferrer comptarem amb la presència de Núria Sendra, editora d'Edicions del Bullent.

Actualment és ben conegut què és això de la Santa Companya gallega, o que els morts de les tribus índies van a parar al cel del gran Manitú. D’aquestes històries en tenim tantes com els gallecs, els pobles foscos de l’Europa del nord i del centre, o els indis americans. Bruixes, dimonis i misteris recull alguns d’aquests elements de la cultura popular pròpia, ja siga per que l’autor els ha viscut en carn pròpia (fetilleres de les Useres) o d’altres informants, les ha recollit de fonts literàries o de documents de segles passats. A cavall entre la imaginació, la literatura i la vida diària llegirem casos de sanadores, sabrem què es trobaren als segles xiv i xv quan feren investigacions per casa nostra, coneixerem de l’existència d’una cadira abacial endimoniada, i molt més.

Bruixes, dimonis i misteris va guanyar el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular

Àlvar Monferrer i Monfort Nascut a les Useres (l’Alcalatén) l’any 1940, ha cursat estudis en les universitats de València, Barcelona i Madrid i és Doctor en Filosofia i Lletres en la Universitat de Barcelona. Ha estat professor a la Universitat de Barcelona, al Centre de la UNED, de Castelló-Vila Real, i Centre d’Estudis Teològics Mater Dei, de Castelló de la Plana i també ha fet diversos cursos de Pedagogia Terapèutica, Educadors d’Audició i Llenguatge, i Deficients de la vista, tant en Barcelona com en Castelló de la Plana.

A banda de publicacions sobre serveis socials, educació i psicologia educativa, ha centrat el seu treball en el camp de l’Etnologia, sobretot, de la religiositat popular i temes derivats amb nombrosos llibres publicats i una quinzena d’articles en diverses revistes. D’entre els llibres publicats destaquem Las cofradías en Castellón y sus comarcas desde la Edad Media hasta finales del Antiguo Régimen. (2008Castelló, Universitat Jaume I) Les festes dels Xiquets(2009, València, CVC), Els endimoniats de la Balma (1997, València, CVC), Els Pelegrins de les Useres (1991, València, CVC), o El Romancer valencià (Antologia). (2004, Picanya, Edicions del Bullent) amb el qual també va guanyar el Premi Bernat Capó l’any 2003.

També ha Col·laborat en diversos periòdics i revistes, com ara en Levante de CastellónMediterráneoCastellón DiarioCastellón al Día-El MundoHeraldo de AragónLas Provinciasla revista Magazine de La Vanguardia, CaramellaMètode, etc.

També ha intervingut en emissores de radio i televisió: Radio Nacional, SER de Barcelona i Castelló de la Plana, COPE de Castellón de la Plana, Radio 9, Canal 9 i Punt-dos, de València, Antena 3 i  la Cuatro, de Madrid, etc…

Entre altres premis, té l’Exágono, l’Europa Universitas, l’Alambor, i el 5è Bernat Capó, de difusió de la Cultura Popular.



És membre de l’Institut Municipal d’Etnologia i Cultura Popular, del Consell Assessor de la Universitat CEU-Cardenal Herrera, de València i del Patronat de la Fundació Caixa Castelló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada