23 de juny del 2014

La companyia Crit ens parlen de l'Espill en un vídeo.


Des de l'any 2009 la companyia Crit Teatre ha estat representant l'adaptació teatral d'Anna Marí de l'obra l'Espill, de Jaume Roig. Ara, coincidint amb una renovació de l'escenografia, també apareix l'obra feta llibre.

Una selecció dels moments més representatius d'aquest clàssic de la nostra literatura amb un punt de vista actual és, sense dubte, la millor manera d'aproximar-s'hi i serveix per a qüestionar-se determinades actituds d'avui en dia no tan allunyades de les del segle XV.
Espill, de Jaume Roig, és una de les peces més importants de la nostra literatura medieval. Escrita cap al 1460, aquesta narració en vers que entronca amb la tradició misògina europea és reconeguda per la seua gran potència satírica i el virtuosisme dels seus més de 16.000 versos. Aquesta adaptació teatral, fidel a l'original, ha donat veu i cos als diversos personatges que formen part de l'univers del narrador. El resultat és un text molt fresc, divertit i atrevit que ens aproxima a una de les novel·les més brillants i destarifades de tots els temps, i que posa damunt la taula els conflictes de gènere des de l'Edat Mitjana fins els nostres dies.

Anna Marí (Alboraia, 1979) és doctora en Filologia Anglesa i llicenciada en Filologia Catalana. És membre fundadora de la companyia de teatre CRIT i co-directora del projecte europeu Escena Erasmus. Ha escrit diversos textos teatrals, i ha realitzat dramatúrgies de l'Odissea, del Tirant lo Blanc, del Quijote o dels Entremeses de Cervantes i Calderón de la Barca, entre d’altres.

Jaume Roig (València, principis segle XV- Benimàmet, 1478) va estudiar Medicina i Arts, potser a Lleida i París, tot. Com a metge obtingué un gran prestigi foru nomenat diverses vegades examinador de metges i fou metge de la reina Maria de Castella i del rei Joan II, entre 1446 i 1469.

Per saber-ne més, enllaç a la fitxa del llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada