11 de juny del 2014

Espill, de Jaume Roig. Dramatúrgia d'Anna Marí. Novetat editorialDesprés de diversos anys sense moviment, Edicions del Bullent torna a revifar la col·lecció Torsimany amb un nou títol, una versió teatral d'Anna Marí d'Espill, de Jaume Roig. S'afegirà a altres versions, traduccions i antologies que conformen aquesta col·lecció: El collar de la coloma d'Ibn Hazm de Córdova, Contes per a un any de Luigi Pirandello, 69 poemes d'amor, de Vicent Andrés Estellés, Fosca, d'Igino Ugo Tarchetti i Llibre de les meravelles del món, de Marco Polo.
Per a adquirir el llibre o obtindre'n més informació cliqueu ací.

Espill, de Jaume Roig, és una de les peces més importants de la nostra literatura medieval. Escrita cap al 1460, aquesta narració en vers que entronca amb la tradició misògina europea és reconeguda per la seua gran potència satírica i el virtuosisme dels seus més de 16.000 versos. Aquesta adaptació teatral, fidel a l’original, ha donat veu i cos als diversos personatges que formen part de l’univers del narrador. El resultat és un text molt fresc, divertit i atrevit que ens aproxima a una de les novel•les més brillants i destarifades de tots els temps, i que posa damunt la taula els conflictes de gènere des de l’Edat Mitjana fins els nostres dies.

Aquí podeu fer un petit tast del llibre:Anna Marí (Alboraia, 1979) és doctora en Filologia Anglesa i llicenciada en Filologia Catalana. És membre fundadora de la companyia de teatre CRIT i co-directora del projecte europeu Escena Erasmus. Ha escrit diversos textos teatrals, i ha realitzat dramatúrgies de l'Odissea, del Tirant lo Blanc, del Quijote o dels Entremeses de Cervantes i Calderón de la Barca, entre d’altres.

Jaume Roig (València, principis segle XV- Benimàmet, 1478) va estudiar Medicina i Arts, potser a Lleida i París, tot. Com a metge obtingué un gran prestigi foru nomenat diverses vegades examinador de metges i fou metge de la reina Maria de Castella i del rei Joan II, entre 1446 i 1469.

L'activitat professional i pública la va combinar amb l'exercici de la literatura i d'aquesta manera, l'any 1460 escriu l'Espill, un dels escrits més importants del segle XV. Dins la tradició misògina de l'època, l'espill suposa una forta crítica contra les dones de qualsevol edat i condició. La història pròpiament és la d'un narrador protagonista que es dirigeix al seu nebot per explicar-li els maltractes que ha sofert per part de les dones al llarg de la seva vida.

Mor a Benimàmet d'un atac de feridura el 5 d'abril de 1478.

Com a representació teatral, aquesta obra ja ha fet un bon recorregut es troba en actiu des de finals del 2009. En aquests anys se n’han fet més de 200 representacions per teatres, cases de cultura, biblioteques i centres educatius. Com ara l'estrena a la Biblioteca Valenciana, al Teatre municipal de palma de mallorca, Congrés internacional de romanística (València), Falla Na Jordana, Casa de la cultura de Torrent,  d'Algemesí, d'Alzira, de Pego o de Petrer, Sala Matilde Salvador de València, a la Biblioteca de Llíria, al  Festival medieval d'Elx, Campanya Anem al teatre 2013, Abril i maig 2013, Teatre Micalet de València, Sala Ventura Alabau d'Alfafar... I a tot arreu ha recollit grans èxits. De fet, encara està activa i se'n poden demanar representacions o obtindre més informació al web de la companyia: http://teatrecrit.com/2013/04/16/espill/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada