14 de gener del 2021

“Amaga’t dels drons!”, d’Ester Vizcarra guanya el 40é Premi Enric Valor.

 

La 40a edició dels premis Enric Valor, convocats per l’Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent ha anat a una novel·la distòpica: un futur món asèptic ens convida a reflexionar sobre el tracte a les mascotes.

 En l’obra guanyadora, “Amaga’t dels drons!”, la història porta a l’extrem la desconnexió de la humanitat amb la naturalesa, en benefici de l’aplanament de les dificultats per a la vida diària i la producció. Situa la forma de civilització resultant en un futur no massa definit. Aura mai s’havia plantejat que pogués existir un món diferent, però un arriscat experiment de tornar a introduir els animals de companyia, foragitats fa molt de temps de les cases per antihigiènics i infecciosos, desperta en ella la comprensió de la injustícia que s’està cometent amb les bèsties. Una femella de tigre es converteix en la seua fidel companya i, per molt que li posen les lleis pel davant, no pot resignar-se a abandonar-la al seu destí quan li siga retirada per haver crescut massa. Aura tractarà de salvar-la, amb l’ajuda de diversos personatges, a voltes enigmàtics, i d’una computadora-robot que sembla massa espavilada per a la seua condició. Resultarà el pla d’Aura com ella espera? Trobarà un lloc al món per a la seua amiga? No ho sap, però s’adona que l’animal, ignorant de les maquinacions humanes, només la té a ella.

 

Ester Vizcarra i Fortuny nascuda a Mollet del Vallès, 1956, resideix a Alcoi des de l’any 1977.

Es va iniciar en el periodisme com a cronista local del desaparegut Mundo Diario de Barcelona, quan només tenia divuit anys. Acabada la Llicenciatura en Ciències de la Informació, es traslladà a Alcoi i va començar a col·laborar amb diversos mitjans, fins a assentar-se al periòdic Ciudad de Alcoy, on va treballar fins a la seua desaparició.

Més de trenta anys de periodisme la van portar a ocupar gairebé tots els llocs de feina possibles dins d’un mitjà de comunicació, fins a aplegar a redactora en cap, encara que recorda amb especial predilecció tant els anys de coordinadora del suplement cultural La Casa del Pavo com els que va passar en la direcció de la revista Ciudad Semanal. Va compatibilitzar reportatges, entrevistes, cròniques i crítica literària per al diari Ciudad de Alcoy, amb les tasques de corresponsal de ràdio i televisió per a Canal 9, corresponsal del diari El País i col·laboradora en diverses revistes, com la Hoja del Lunes de l’Associació de la Premsa d’Alacant. També va dirigir i conduir el programa de ràdio El Galliner durant la curta vida de l’emissora de Radio Z a Alcoi.

L’any 1992 va rebre el Premi CAPPEPV de Periodisme d’Escola Valenciana.

Creu en la formació permanent al llarg de la vida i ha anat ampliant la seua amb un Màster Universitari en Societat de la Informació i el Coneixement, el Màster de Formació del Professorat de Secundària, i dos diplomes d’Estudis Avançats en Periodisme i Antropologia Social, entre altres estudis. 

La seua primera incursió en la narrativa va ser el llibre Enterreu-me en batí i sabatilles. Biografia novel·lada del poeta Joan Valls (Lletra Impresa, 2017), però abans havia publicat investigacions sobre l’emergència dels mitjans de comunicació digitals i l’ús dels fòrums virtuals, a més de parts de llibres de temes alcoians. També ha elaborat quaderns didàctics sobre Ovidi Montllor i el poeta Joan Valls.

 A causa de la situació de la pandèmia s’ha descartat fer el lliurament del 40é Premi Enric Valor tal i com estava previst. Tanmateix, el jurat ha deliberat i ha trobat una gran qualitat a les obres presentades. Tant és així, que es preveu la publicació de dues obres més a banda de la guanyadora com a resultat del premi: 

El manuscrit de l’illa de corall, de Maria Josep Carro de Mena, que ha estat menció especial del jurat pel seu valor per explicar la Corona d’Aragó a través de la literatura. En aquest llibre, la troballa d’un manuscrit endinsa la protagonista en una història que la farà viatjar, creuant la Mediterrània, al segle XIV, a l’Alguer, on una dona extraordinària li descobrirà la vida d’una família de comerciants valencians i l’esperonarà a investigar profundament la situació de la Corona d’Aragó a la baixa Edat Mitjana, però també la recerca d’àmbits com la convivència entre les comunitats de les tres religions: cristianisme, islamisme i judaisme, el comerç, la forma de vida de les famílies i el paper de les dones en un període que, si bé hi augura canvis, encara resta molt arrelat en els costums medievals. Aquest escrit ens mostrarà com, des de molt antic, ja n’hi hagué dones que saberen obrir camins per portar endavant els seus projectes.

I també un picanyer, Roberto Sanz Requena, veurà publicada “Bitllet d’anada i tornada” on la família del protagonista veu que ha de retrocedir en el seu estil de vida degut a la pèrdua de treball del pare.

 L’any passat va guanyar l’obra Expedició al Congo. Bwana Nyani”, d’Alfred Sala, una novel·la d’aventures que toca temes com l’apatia del protagonista o el bullying al treball, que desemboca en peripècies selvàtiques divertides, i es tanca en el context de la guerra del coltan.

 S’han presentat 24 obres. El jurat, format Xelo González, Maite Monar, Pilar Puchades, Alfred Sala i Núria Sendra ha premiat per majoria l’obra Amaga’t dels drons que s’havia presentat amb un altre títol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada