2 de setembre del 2022

Pandèmia. Quan el passat és pròleg del futur, de Josep Bernabeu Mestre #Novetat

 


La tardor ve prenyada de llibres interessants! És el cas de "Pandèmia. Quan el passat és pròleg del futur", de Josep Bernabeu Mestre.

Amb la pregunta «pot un virus explicar una pandèmia?» Es centra des de l’inici la qüestió clau que pot ajudar a entendre, de manera didàctica, la complexitat dels factors que estan darrere d'una pandèmia.

A partir de la idea que cada període i civilització ha comportat una càrrega de malaltia lligada als canvis en les formes de vida i els problemes d'adaptació que comporten, en successius apartats s'explica com han anat sorgint les malalties de naturalesa infecciosa que han acompanyat a l'espècie humana, amb una atenció particular als factors que expliquen la seua difusió i comportament epidèmic. 

Des dels supòsits d’allò que coneixem com la història aplicada, el llibre Pandèmia. Quan el passat és pròleg del futur fa un ús del passat per a entendre el present i encarar el futur. El lector trobarà les claus per a interpretar de manera crítica la realitat que comporta una pandèmia i com poder afrontar-la des del coneixement.

La il·lustració de la coberta és d' Anna Roig Llabata. L'artista juga amb el fenòmen anomenat "pareidolia" i ens hi fa veure uns cavallers amb una mascareta com a estendard.

La primera presentació del llibre es farà a la Universitat Autònoma de Barcelona, el dia 8 de setembre en el XIII Congrés ADEH, on l'autor també fa una conferència en la línia de treball "Los determinantes de la salud y la morbimortalidad: revisitando las pandemias"

Josep Bernabeu Mestre  (Pego, 1957), és doctor en Medicina i Catedràtic d'Història de la Ciència en la Universitat d'Alacant. Ha impartit docència en les llicenciatures de Medicina i Humanitats i en l'actualitat ho fa als graus de Nutrició Humana i Dietètica i Gastronomia i Arts Culinàries.

La seua activitat investigadora ha estat centrada en la història de la salut pública, l'epidemiologia històrica –amb una atenció particular al tema de la transició sanitària i epidemiològica–, i a la dimensió epidemiològica i sociosanitària de problemes com les malalties de la pobresa i la misèria. Ha publicat un total de 29 llibres com a autor, editor o coordinador.

Des de 2017 és director acadèmic de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada