6 de setembre del 2022

Mai no s'acaba de tornar, de Matilde Gordero #Novetat

 


"Mai no s'acaba de tornar", de Matilde Gordero-Moreno, és un assaig sobre el retorn al poble en el qual l’esclat dels records impregna la mirada de qui per un temps se sent forastera sense ser-ho. 

A través d’una sèrie d’articles breus, Matilde Gordero-Moreno reflexiona al voltant de la dicotomia poble-ciutat, les arrels, la sororitat, els viatges i l’acompanyament de la literatura i l'escriptura quan més fred fa. 

Completa aquesta obra un conte, «L'altra», sobre el pas del temps i el fil que ens uneix a qui ens ha precedit i a qui ens succeirà.

Del motiu de la coberta també s'ha encarregat Anna Roig i s'hi ha inspirat en aquest fragment del text: 

«Dit això, les coses com són: tornar no s’assembla a una planta bonica que una amiga et regala quan la convides a dinar pel teu aniversari. És nàixer d’una branca tallada. Busqueu la imatge d’una olivera antiga recuperada.

[…] Una pregunta constant en les meues trobades amb literats ha estat: com mantenen l’equilibri entre la privacitat dels seus éssers estimats i la necessitat d’explicar històries? Com s’ho fan per no perdre amics, per seguir celebrant el Nadal? Vull escriure una història real. Una història d’una branca tallada, d’una olivera recuperada. La ficció també fa això, explicar la veritat, la de cadascun. Però no vull escriure un conte. Vull explicar la meua història. La història de les meues històries.»

I això és aquest llibre reflexions d'una persona que no ha acabat de tornar al seu poble, tot i que ja s'hi ha establert i se l'estima. Reflexions que interpel·len a tot aquell que se n'ha anat.

Es poden llegir les primeres pàgines (i més coses) a: https://www.bullent.net/libro/3303-mai-no

La primera presentació del llibre serà el dimecres 14 de setembre a Cullera, el poble que també és protagonista del llibre. A l'auditori a les 19,30h.


Matilde Gordero-Moreno (Cullera, 1984) és periodista, escriptora i consultora de comunicació. Ha col·laborat amb els digitals Pikara Magazine, Núvol, Media.Cat, Nationalia.cat, El Salto, Factorhuma.org i Diari La Veu. En aquest últim va publicar, durant dos anys, una columna quinzenal en la qual destacaven els escrits impressionistes i costumistes sobre el seu poble natal, alguns dels quals ara veuen la llum en aquest volum. Ha estudiat Narrativa, Conte i Microrelat en l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, on un dels seus contes va ser seleccionat per a l’antologia biennal d’alumnes Iceberg 2. El 2021 va publicar el poemari Aquí ya no queda nadie. També és professora d’escriptura creativa i acaba d’engegar un projecte per impartir tallers en escoles i instituts.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada