25 d’octubre del 2022

S'acosta Tots Sants... Animetes santes a Muro

 

S'acosta Tots Sants, una festa dedicada al record dels nostres avantpassats i d'aquells que ja no estan amb nosaltres... L'any passat per aquestes dates ja hi havia programades presentacions del llibre de Josep Lluís Santonja Animetes santes. Costums tradicionals valencians sobre el més enllà i, com si d'una tradició més es tractara, enguany hi tornem.

Animetes santes es presenta a la Biblioteca Municipal Francesc de Paula Momblanch de Muro el dijous 27 d'octubre a les 20h. dins el "Cicle Parlem de llibres" de Muro.

I l'Etno també ha programat una presentació a la Plaça del llibre de València, el dia 31 d'octubre, vespra de Tots Sants, on, a més de l'autor hi participarà Joan Seguí, conservador de l'Etno. Museu valencià d'Etnologia.

La mort és una constant en la vida. Totes les persones sabem que més tard o més prompte hem de passar per aquest trànsit, i hem de morir sense poder fer res. La societat contemporània viu immersa en una cultura que tendeix a amagar la realitat de la mort, rellevada a un simple fet biològic. Tanmateix, abans que aquests canvis socials estandarditzaren el ritual de la mort, els valencians tenien els seus particulars ritus funeraris, bona part dels quals tenien un fort component femení, que anava des de l’atenció als moribunds, l’amortallament i la vetla, fins a l’organització i pràctica del dol. En molts pobles eren les mateixes comares qui també amortallaven els cossos. Les dones ajudaven a nàixer, i també acompanyaven en la mort.

Pel que fa al títol, Animetes santes, fa referència a un costum molt popular en les cases dels nostres majors, quan les dones encenien unes espelmes o animetes en record dels difunts de la família. Normalment, també col·locaven les fotos dels difunts davant de cada animeta. De vegades també l’animeta era considerada com una mena de «lar» protector de la família i per això li encenien una espelma, encara que no fora Tots Sants ni Ànimes. Així, en el costum popular valencià les «animetes santes» eren les ànimes de tots aquells difunts familiars que protegien els vius.

Per saber més sobre el llibre: https://www.bullent.net/libro/3283-animetes-santes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada