25 de maig del 2010

"Mengem i cantem". A Torreblanca.


Mengem i cantem. Cobles amb motivacions agrícoles i gastrònomiques, d'Aureli Puig


A TORREBLANCA:

Data: Dissabte, 29 de maig de 2010
Lloc: Mas del Molló de Torreblanca
Hora: 18:30 hores

Amb la presència de l'autor i a càrrec d'Àlvar Monferrer.

Amb actuació de Rosa Vilaplanda i Vicent Obiol.

En acabat, s'oferirà una xocolatada als assistents i hi haurà la possibilitat de visitar les col·leccions privades d'Aureli Puig.


Mengem i cantem. Cobles amb motivacions agrícoles i gastronòmiques, d'Aureli Puig
11é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular
El nostre poble ha cantat –i canta– per a totes les situacions vitals i, especialment, aquelles que li són més properes, més quotidianes. Per això, aquest llibre fa un repàs cantat per la més genuïna dieta mediterrània. És, per tant, un fidel reflex del que som. Mengem i cantem. Cobles amb motivacions agrícoles i gastronòmiques arreplega un miler de cobles, moltes arreplegades directament d'informants i, per tant, inèdites. L’origen d’aquestes cobles prové de tot el territori lingüístic. És un homenatge als llauradors i ramaders que, amb el seu esforç, contribueixen a la nostra manutenció i que, tanmateix, són tan poc valorats. A través de les explicacions amenes i divertides de l’autor, descobrim l’alegria, la ironia i la saviesa popular del nostre poble present a les cobles.

Aureli Puig i Escoí (les Coves de Vinromà, 1937) de petit, amb la família, marxaren com a refugiats de guerra al poble de Terrateig. En acabar-se la contesa, retornaren a la població de Torreblanca. Als cinquanta anys va decidir emigrar de l'urbs i muntar una granja de conills, fins que es va jubilar i va reprendre amb més força les seues inquietuds de lletraferit cultural. Es considera un valencià del Maestrat i, en l'aspecte social, diu que s'estima les coses senzilles: “la tranquil•litat i la ruralia, relacionar-me amb el poble senzill i anònim que ha viscut amb dificultats, que si se'ls sap escoltar són una font inesgotable de saviesa tradicional”. Ha publicat els llibres Cobles i costums (2000); Les guerres carlines (2000); Diccionari de la indumentària (2002); Cobles, cançons i costums al nord del País Valencià (2006), Les guerres carlistes al nord valencià: cançoner (2008).

A continuació posem, com a mostra, un video d'un moment de la presentació d'aquest mateix llibre que es va fer a la Fira del llibre de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada