La comarca de l’Horta concentra la major aglomeració urbana i industrial de tota la Comunitat Valenciana. Un terç de la població viu i treballa en aquest territori, envoltada per l’horta de València, un paisatge agrícola mil·lenari que és referent mundial entre els anomenats paisatges culturals. Aquest espai periurbà constitueix el cinturó verd dels diferents nuclis de població de la comarca, tot i que una part significativa de la població resident no la percep d’aquesta manera. La major part de la ciutadania la considera un espai exclusivament agrari i no reconeixen la seua vàlua com a recurs ambiental, paisatgístic i recreatiu.
Davant d’aquestes realitats, la del paisatge quotidià que sovint mirem i no veiem, i la del recurs cultural, visual i didàctic que ha recuperat el seu futur, Les plantes del nostre entorn. Flora silvestre de Paiporta recopila la meravellosa diversitat vegetal que habita els nostres camps i el nostre espai urbà, amb l’objectiu de promoure el seu coneixement des de qualsevol enfocament.
Potser només serà necessària una mínima espenta per apropar-se amb una altra mirada a les plantes del nostre entorn. I segurament tot comença per reconèixer el que tenim davant dels nostres ulls.
Amb aquest objectiu, el llibre presenta una acurada selecció de fotografies, amb descripcions senzilles, quasi limitades als caràcters importants per reconèixer la planta tractada o diferenciar-la d’altres de semblants. La posterior descoberta d’aspectes relatius al seu origen, la seua ecologia, els seus usos populars o altres curiositats insospitades, ajudaran, a més a més, a conèixer-les i estimar-les.
Simón Fos Martín (València, 1964) és doctor en Ciències Biològiques per la Universitat de València. Botànic especialitzat en liquenologia, les seues investigacions van confirmar la utilitat dels líquens com a bioindicadors de la qualitat del suro en les principals zones sureres de la península Ibèrica. L'any 2002 es va incorporar a l'equip responsable de la creació i gestió de la Xarxa de Microreserves de Flora de la Comunitat Valenciana. En aquesta nova etapa, centra el seu interés en les plantes vasculars. En ambdues temàtiques, ha desenvolupat una important activitat docent en la pròpia Universitat i en multitud de cursos temàtics sobre bioindicadors liquènics i sobre gestió i conservació de flora amenaçada. Ha publicat nombrosos treballs en revistes científiques, diversos llibres i capítols temàtics en obres col·lectives, sense oblidar el vessant divulgatiu, amb col·laboracions en la revista Mètode.
M. Àngels Codoñer Santamans (Paiporta, 1966) és llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de València. És professora de secundària des del 1990 i les seues prioritats passen per convertir en aula d’estudi altres espais diferents a l’escola, promoure l’interés pel coneixement de tot allò que ens envolta i enraigar la voluntat de respecte i conservació de l’entorn. En 1993, dins el marc del programa europeu EURODYSE, va treballar en el cultiu de cèl·lules cancerígenes a la facultat de Medicina de Mons (Bèlgica). Juntament amb Àngels Jiménez va presentar el projecte per fer l’estudi de la geografia física de l’Horta Sud que va ser guardonat amb el premi d’investigació de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud (IDECO) de l’any 1999. Actualment és professora de ciències a l’IES Enric Valor de Picanya.
Tots dos varen ser guardonats amb el primer premi d’investigació de la Vall dels Alcalans pel projecte «Flora de la Vall dels Alcalans. Guia de les plantes que creixen a Montroy, Real i Montserrat».
Les plantes del nostre entorn. Flora silvestre de Paiporta ha rebut el 1r Premi d'Estudis Locals de Paiporta
https://issuu.com/bullent/docs/les_plantes_del_nostre_entorn
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada