9 d’abril del 2019

'Gat Vell. Dites marineres' de Francesc X. Llorca. Premi Bernat Capó 2018 #novetat



Ja tenim ací Gat Vell. Dites marineres de Francesc Xavier Llorca Ibi, Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular  2018

Gat Vell és un llibre que parla de dites, frases i refranys propis de la gent de mar. Un treball de recol·lecció oral al llarg de més de vint anys, que no hauria aplegat a bon port sense la pacient i sàvia col·laboració coral de persones que van viure, estimar i patir la vida en la ratlleta blava. Vida dura i patiments que feren dir als pensadors clàssics que hi ha tres classes d’hòmens: els vius, els morts i els qui van per la mar. Autèntics gats vells carregats de sàvia experiència que bastiren una part bàsica de la nostra cultura patrimonial. Un patrimoni que cal posar en valor i difondre per salvaguardar-lo de l’oblit en temps de canvis fonamentals. Veus, dites i sons que no moriran mentre hi haja gats vells que maulen a la lluna amb paraules de mar.

Francesc Xavier Llorca Ibi (Benidorm, 1964) és llicenciat en Filologia Hispànica (orientació de Filologia Valenciana) per la Universitat d’Alacant, doctor en Filologia Catalana i catedràtic d’ensenyament secundari en excedència. Actualment és professor titular de la Universitat d’Alacant en la Facultat d’Educació. Els seus camps d’investigació són el lèxic, la toponímia i la cultura popular. Té diversos llibres i articles publicats entre els quals se’n troben diversos referits al món mariner com El llenguatge mariner de la Marina, Llengua d’arraix. La parla almadravera valenciana o La toponímia maritimoterrestre del parc natural de la Serra Gelada. En col·laboració amb altres autors destaquen Rondalles de la Marina, Als peus de l’Aitana, Toponímia i paisatge des de Sella i Diccionari del lèxic de les poesies d’Ausiàs March.

Les properes presentacions previstes al maig seran:
  • València, 5 de Maig. A la Fira del llibre de València (Jardins de Vivers)
  • Benidorm, 6 de maig. Al Casal Fester (c/ de la biga)
  • Alacant, 9 de maig. A la Seu universitària de l'Esplanada.
  • Altea, 15 de maig. A la Casa de Cultura (Costera Pont del Montcau, 14)



Els models de la portada exterior i interior d'aquest llibre són autèntics gats mariners, que viuen en la colònia felina 'Moixos del Krekovic i del Moll Vell' de Palma de Mallorca. Agraïm a les seues cuidadores que ens han cedit les imatges i vos convidem a visitar la seua pàgina:

Moixos del Krekovic i del Moll Vell

Pots fullejar algunes pàgines ara mateix: https://issuu.com/bullent/docs/gat_vell_dites_marinerestast




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada