6 de maig de 2019

Sonatines i sonats, de Jose Colero. Novetat poesia satírica


Sonatines i sonats és el primer llibre guanyador del Certamen de poesia satírica Pego, convocat per l'ajuntament de Pego

Diu el diccionari que Sonat és aquell que està trastornat o boig. Encabeix aquesta definició tots els tipus de sonats? L’autor pensa que hi ha un buit en el tractament dels sonats d’arreu del món, especialment pel que fa a la idiosincràsia d’aquests personatges i a la seua manera d’actuar. És aquest buit el que va fer pensar a l’autor que els sonats i les sonades mereixien el tractament literari que els ha sigut negat en altres gèneres.

Sonatines i sonats, és un llibre dedicat als que, de manera conscient o inconscient, fan de la bogeria un mitjà de vida. Hi ha tants tipus de sonats que és impossible dedicar-se a tots en un sol llibre aquí trobem sonatines polítiques i electorals, sonatines reials, patriòtiques, lingüístiques, comunicatives, costumistes... Poemes satírics a l’estil faller que posen l’èmfasi en destacar la bogeria que patim cada dia.

José Antonio Martínez (Tavernes de la Valldigna, 1975), més conegut com Jose Colero, viu a Tavernes de la Valldigna i treballa de professor de valencià al col·legi San José HHDC d’aquesta localitat.Fa dècades que es dedica a la poesia satírica, sobretot com a autor dels versos de les explicacions del llibret de la Falla Cambro. Aquest fet l’ha portat a guanyar en 2014, 2016 i 2018 el premi Malva al millor poema satíric d’un llibret de falla. També ha destacat en la confecció i col·laboració de diversos llibrets de falla i ha sigut guionista de falles en diferents tallers en els quals ha realitzat els versos dels monuments. A banda de la poesia satírica també ha guanyat en l’àmbit faller el premi de contes de la revista El Turista Fallero en dues ocasions (2016 i 2018) i, recentment, el Premi Falla Portal de Valldigna a la millor poesia lírica (2019).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada