12 de setembre del 2020

“De persones i dimonis”, de Modest Barrera guanya el Premi Soler i Estruch 2020

 



Aquest divendres 11 de setembre, al carrer Pere Calp de Castelló s’han entregat els guardons dels LXIV Premis Castellum Ripae. En una vetllada conduïda per Irene Rodrigo s’han barrejat les lletres i els llibres amb la música de Ximo Caffarena Quartet Folk en Jazz.

En la vetllada s’ha entregat el premi de Narrativa Soler i Estruch i els premis de poesia infantil Ausiàs Marc. El jurat format per Júlia Badal, Adelina España, Pep Beltran, Rafa Gomar (guanyador de l’edició del 2019) i Núria Sendra (edicions del Bullent) ha guardonat amb el premi Soler i Estruch de Narrativa l’obra De persones i dimonis, de l’autor de Borriana Modest Barrera, un autor que tenia publicats diversos assajos però del que aquesta serà la seua primera novel·la publicada. 

El jurat ha seleccionat l’obra de Modest Barrera d’entre les més de 20 que s'havien presentat en aquesta edició. Una obra, "De persones i dimonis", de la que el jurat destaca que es tracta d’una història molt ben tramada i ben escrita, dura i interessant. L’obra de Barrera és una novel·la història ambientada en els anys 30-40 que comença amb una situació aparentment clàssica: Una jove de gran bellesa és pretesa pels fills de la família de cacics del poble i un altre obrer. Després, però deriva per altres terrenys molt menys explorats i culmina amb un final del tot colpidor.

Ambientada en un escenari indefinit, que podria ser el de qualsevol poble del nostre país, en una conjuntura que abasta el primer terç del segle XX, que com tots sabem fou ben convulsa i, sobretot, tràgica. Perquè d'això es tracta d'una tragèdia. Tots els personatges tenen parts fosques, però  alguns es convertiren en dimonis, i per sobre de tots, un, el qual no dubtarà a sacrificar la vida dels altres per a satisfer els seus anhels en els moments més crítics.

Modest Barrera Aymerich, de Borriana, a la Plana Baixa, va nàixer en 1962 i és professor d'Història. A més de la tasca docent, desplegada en diferents centres, és Doctor en Geografia i Història i la seua recerca històrica i assagística s'ha vist reconeguda amb guardons com el Premi d'Humanitats de Castelló i el d'assaig de Vila-real; fruit d'aquesta tasca són nombrosos articles i participacions en congressos, així com col·laboracions en obres de divulgació. Entre els seus llibres podem destacar La mort barroca, Masovers i pobletans, i la més recent Multitud i repressió: les formes de la violència. L'obra distingida amb el premi Soler i Estruch, i que publicarà Bullent, suposa la satisfacció de les seues inquietuds literàries, presents des de fa molts anys, alhora que constitueix un reconeixement que l'animarà a continuar per aquesta nova via.

En quan als premis de poesia infantil Ausiàs March, en aquesta edició s’ha optat per guardonar als 6 xiquets i xiquetes que han participat en el certamen amb un lot de llibres. Maragda Satorres, Leila Mollar, Júlia Redondo, Ovidi Alcover, Aina Vidal i Andreu Satorres han pujat a recollir els seus llibres i han recitat les seues poesies al públic assistent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada