13 d’abril del 2022

Abella. #Novetat Primeres Rondalles d'Enric Valor


La rondalla d'Enric Valor Abella té un argument bàsic que ens és familiar ja que s'assembla al que ha estat popularitzat arreu del món com a La bella i la bèstia.

Abella és una jove valenta i de bon cor. Per ajudar son pare, ha d'anar a viure a un palau habitat per un home monstruós. L'enveja de les seues germanastres Murgulina i Girgolaina, li complicaran encara més les coses. Com ho superarà? Hi haurà bondat baix l'aparença terrible d'aquell homenot que viu en un palau màgic?

En la rondalla valenciana la història comença a les muntanyes de l'interior:

«Això va anar i era un matrimoni que vivia a Banyeres de Mariola, i tenia tres filles. A l’home li deien Jaumet de la Barcella, i era comerciant de teixits. Era un comerciant antigot, antigot, de botigueta de poble.»

Cal modernitzar el negoci, i se'n va a la ciutat:

«I Jaumet, pels camins que travessaven els boscos de Banyeres a Bocairent, hala, hala, tric-trac, a l’alegre trot de l’haca, va anar fent camí cap a la capital del regne.
–A València, qui no hi va no ho pensa! –repetia Jaumet el vell refrany de les muntanyes, i el cor se li omplia tot de goig d’anar a la capital.»

Així que la màgia s'esdevé, com sol passar als contes populars arreplegats per Enric Valor, a casa nostra. Lluny dels foscos boscos del centre d'Europa o de les terres de l'orient:

«Quan anava de camí a Catarroja, de sobte, un record el va espantar»...

Si en voleu saber més, en aquest enllaç podeu trobar les primeres pàgines de la versió adaptada per Jordi Raül Verdú i il·lustrada per Àngela Barratxina: 

La versió original d'Abella és al volum 5 de les Rondalles Valencianes d'Enric Valor: https://www.bullent.net/libro/3008-Rondalles_Valencianes_5
 

1 comentari: