1 d’abril del 2022

Mariano Casas guanya el 41é Premi Enric Valor amb "Els secrets de l'Eixample"

 

La 41a edició dels premis Enric Valor, convocats per l’Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent ha anat a una novel·la de misteri ambientada al barri de l’Eixample de València.

En l’obra guanyadora, “Els secrets de l’Eixample” parla de les herències poc desitjables que arrosseguem amb nosaltres, d’hipocresies i d’enganys. I també parla de gent que pot deixar arrere el passat per a viure per fi com vol. «Quan tens 17 anys i acabes d’arribar a València per a estudiar a la universitat s’obri al teu davant una nova vida. Al protagonista d’”Els secrets de l’Eixample” la família li ha trobat un lloguer sospitosament barat per a la zona acomodada on es troba. A més, la misteriosa conducta de la propietària de l’estudi on viu i l’estranya mort de la seua neta el refermen en que alguna cosa no va bé. Fascinat pels records d’aquella xica descobrirà junt amb una companya de classe que les façanes de l’Eixample amaguen secrets i mentides que malden per eixir a la llum i també gent sinistra que tracta d’evitar-ho, a qualsevol preu.»

L’autor repeteix el guardó 20 anys després. Mariano Casas (València, 1963) ha publicat novel·les juvenils de diverses temàtiques (viatges, aventures, història, intriga, noir...) amb alguna incursió en la novel·la adulta (Les Ales de Mercuri) o en els estudis històrics (L’itinerari valencià de Lady Holland, Tupper i la guerra del francès a terres valencianes). Ha rebut diversos premis pels seus llibres, com ara el Premi a la millor novel·la juvenil de 1999 del IIFV per Pirates de la Marjal, el premi Enric Valor de novel·la juvenil de 2002 per Sabor de crim o el premi Vila de Teulada de 2020 per El carrer 722.

 S’han presentat 20 obres. El jurat, format Mireia Ferrando, Isabel Pedrós, Pilar Puchades, Núria Sendra i Ester Vizcarra ha premiat per unanimitat l’obra Els secrets de l’Eixample i n’ha destacat la narració fluïda d’un thriller clàssic, ambientat a la ciutat de València, que convida el lector a avançar en la història per aclarir el misteri.

 L’any passat va guanyar l’obra Amaga’t dels drons”, d’Ester Vizcarra, «una novel·la d’aventures greenpunk, que reivindica la biodiversitat i els drets dels animals. L’Aura, la protagonista, viu al futur, però tot i els segles de distància que ens separen, té força maldecaps en comú amb nosaltres. El consumisme s’ha tornat ferotge, la natura està desapareixent i els ciutadans estan més controlats que mai», en paraules de la booktuber MixaQL.

 El lliurament del 41é Premi Enric Valor ha tornat al Centre Cultural, després de les obres de reforma d’aquest. Ha conduït l’acte Maria Josep Poquet, que ha comptat amb música en directe de Miquel Pérez i Maria Moreno amb el concert «Sense Meta Ni Rumb, poemes de poetes valencians fets cançó»

Hi ha hagut parlaments de l’editora, Núria Sendra i de l’alcalde Josep Almenar, qui ha tancat l’acte.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada