El bes de l’aigua, d'Elvira Cambrils, forma part de les obres emblemàtiques d’Edicions del Bullent reescrites i reeditades per a celebrar el 40é aniversari de l’editorial.
Especial també serà la presentació el divendres 16 de juny a les 20h. El lloc, la plaça Maria Cambrils de Pego, està íntimament relacionat amb la novel·la i també les persones que hi intervindran: a banda de l'autora, Elvira Cambrils, Núria Sendra d'Edicions del Bullent i Eva Salvador Ibiza de l'Associació de Memòria Històrica, familiars dels personatges de la novel·la en llegiran fragments: Dolo Pastor, Guillem Alòs, Vicent Morera i Carolina Ferrer.
D'igual manera que Elvira Cambrils ha reescrit el llibre, l'ha polit i li ha retornat el nom als personatges històrics, Elga Fernández Lamas ha reinterpretat la coberta i l'ha adequat a la nova línia de la col·lecció.
Manel Alonso n'ha fet una ressenya per a el Diari Gran,
El bes de l’aigua, tretze anys després de la seua primera edició, continua mantenint tota la seua força i l’interés d’aleshores, potser pel to honest, terriblement humà, que ha emprat l’autora. Potser perquè tendim a estimar els herois anònims, els individus que entre la multitud somnolenta desperten, veuen els desequilibris socials i les injustícies generades per un poder avariciós, depredador i cruel i decidixen combatre’ls amb les armes que tenen al seu abast: la paraula, l’actitud, el compromís, la solidaritat.
La protagonista de la trama actual, Maria Sendra, veu en Maria Cambrils, la feminista valenciana del primer terç del segle xx, un punt de llum per a escapar de la crisi personal en què es troba. Creu que escriure una novel·la la pot sanar de les múltiples angoixes que l’assetgen, agreujades per una depressió postoperatòria: la fràgil identitat cultural del país, la depredació urbanística i les relacions amoroses.
La recerca per a la novel·la la du als esdeveniments d’un poble de la Marina Alta durant la Segona República. «Intente refer el puzle d’una època desmembrada en rancors, odis, amors i enyorances». I, amb els personatges rescatats de l’oblit, construeix un calidoscopi de les inquietuds d’un temps d’il·lusió a pesar de les adversitats.
El bes de l’aigua és una novel·la sobre temes globals des de la microhistòria. El feminisme, el poder de les idees, els drets de la natura o l’amor són qüestionats a partir de les vivències d’uns personatges circumscrits al seu temps. «El món canvia, les injustícies perduren».
«És una novel·la coral tot dibuixant una trama que és com una xarxa. Però, sobretot, és una contribució a la recuperació de la memòria històrica». Carme Miquel, revista Caràcters
Per saber-ne més i llegir algunes pàgines del llibre: https://www.bullent.net/libro/3313-bes-aigua
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada