29 de juny del 2023

A Vilafranca, 'Sense porc', d'Albert Toldrà

 


El llibre "Sense porc", d'Albert toldrà es presentarà a Vilafranca en el marc dels Diàlegs d'estiu dels Ports que organitza el Centres d'Estudis dels Ports, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilafranca. 
Serà el divendres 14 de juliol a les 19h. en la Casa de Cultura de Vilafranca.

L'alimentació, com a fet cultural, pot provocar conflictes, ja ho sabem. I històricament, al nostre país, amb la coexistència entre cristians, jueus i musulmans, hi havia problemes. És un fet que la majoria d'acusacions en la Inquisició de València contra jueus i moriscos provenen, molt més que de fets estrictament religiosos, del menjar i el beure: què mengen, què no mengen uns i altres, com ho fan, quins rituals observen o ignoren, quan dejunen i quan no... En "Sense porc" es descriu i explica aquest tipus de conflictes, amb algunes idees centrals: la culpabilització de la víctima, que s'obstina en mantenir la seua identitat diferent, el paper vital de les dones en la transmissió generacional de les tradicions culturals en l'àmbit domèstic, i sobretot, la tesi que un hàbit cultural com és el menjar té més d'identitari, propi d'un grup social, que no de religiós.

Sense porc: l’alimentació en les identitats culturals de jueus i moriscos i en la seua persecució per la Inquisició de València, d’Albert Toldrà i Vilardell és l’obra guanyadora del 23é Premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular convocat per L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia i que publica Edicions del Bullent.

En aquest vídeo, "En veu alta" produït per L'Etno. Museu Valencià d'Etnologia en la presentació que es va fer a la Beneficiència s'explica alguna cosa més:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada