9 d’abril del 2024

"La terra i la paraula", de Juli Capilla #PremiJosepVicentMarqués #Novetat

 


La terra i la paraula, de Juli Capilla, ha estat publicat. El darrer Premi Josep Vicent Marqués d’assaig dels Premis Ciutat de València, surt cap a les llibreries amb pròleg d'Ezequiel Castellano (o, més que pròleg, incitació a la lectura com ell mateix diu) i coberta de l'artista Anna Roig Llabata

El llibre començà a gestar-se arran de la mort d'un bon amic, però ha esdevingut molt més. En diu Zequi que és «una proposta literària d’ampli espectre» […]; «cinquanta relats que configuren aquest calidoscopi geogràfic, humà, sociològic i costumista, que dibuixen no sols un paisatge o un territori concret, sinó que des d’aquest poble de «pedra blanca» aconsegueix projectar-se en el temps, en l’espai i en les sensacions de la persona que el llegirà».

Un poble, la terra roya i la pedra blanca. Un poble apartat i fronterer, Pedralba. Una mort prematura que ho capgira absolutament tot, que ho anorrea. La perdurabilitat de la paraula, malgrat tot. De la terra i la paraula. Aquest és un llibre de memòries i un dietari ensems. Les històries i les vides de la gent d’un poble qualsevol. El temps que s’ho enduu tot sense remei.

Juli Capilla ens ofereix, amb La terra i la paraula, un text brillant, un testimoni sobre l’amistat, la mort i també la vida; sobre la bellesa dels moments viscuts. Un text poètic i assagístic alhora que ha merescut el Premi Josep Vicent Marqués d’assaig dels Premis Ciutat de València.


Juli Capilla (València, 1970) és professor, escriptor, promotor cultural i editor. Ha publicat narrativa breu, novel·la, poesia, assaig i llibres de divulgació de la lectura i literatura per a infants i joves, entre els quals Ars libri. L’aventura del llibre i la paraula, Arrelats. Famílies valencianes amb història, La casa buida, Dinosaures a les illes Columbretes, Un tren de llegenda, el Xitxarra, i L’home de Melbourne.

Ha estat guardonat amb una quarantena de premis en tots els gèneres. Actualment, és codirector de la revista literària L’Aiguadolç. És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, conseller del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell de Gandia i soci de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.

A la pàgina del llibre (https://www.bullent.net/libro/3320-terra-paraula) es pot trobar més informació del llibre, llegir les primeres pàgines així com un apunt de caràcter filològic seguit d'un breu glossari de termes propis de la Serrania. Termes en un castellà farcit de valencianismes, sobretot, però també d’aragonesismes i d’alguns arcaismes castellans.

El llibre es presentarà per primera vegada a la Fira del llibre de València el dia 2 de maig, junt a la resta de llibres premiats als darrers Premis Ciutat de València.

Després, té ja programades presentacions a Gandia, Alcoi o Pego entre altres. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada