28 de febrer del 2017

Els bastonets d'Algemesí, de Toni Bellón. Novetat i presentació


El darrer premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular sigué per Els bastonets d'Algemesí, de Toni Bellón.

Ara aquell treball premiat ja és un llibre que ens ho explicat tot sobre el ball de bastons. Malgrat el renom i la dimensió que han adquirit les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí en els darrers anys, arran la declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, fins al moment no s’havia fet cap estudi sobre una de les seues danses més emblemàtiques, la dels Bastonets.

Els bastonets d'Algemesí descriu el ball de bastons algemesinenc des de 1839 fins al present, a través dels canvis constants que ha anat patint amb el pas del temps. Modificacions en la seua indumentària, en els balls i en la música, en la composició de la colla, en el número de colles, en la introducció del gènere femení en 1980, en el significat del ball, etc. El sentit original dels Bastonets era ser un dels rituals festius de la celebració, “ballant-li a la Mare de Déu”, però avui és ja un element representatiu i identitari d’Algemesí i de la cultura valenciana.

L’obra no ha consistit solament en la realització d’una descripció etnogràfica d’aquesta dansa, sinó que al llarg del treball es fan comparacions amb altres balls de bastons valencians, i en menor mesura, de danses de pals d’altres indrets.

La primera presentació del llibre serà la setmana que ve, el 7 de març, a la biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia a les 19 hores, dins el cicle #EnVeuAlta. Ací teniu tota la informació: https://goo.gl/jX2fCG


Podeu llegir les primeres pàgines ací: 


Ja el pots demanar a la teua llibreria o al web de l'editorial: http://www.bullent.net/libro/3213-Els_bastonets_dAlgemesi

Toni Bellon Climent (Algemesí, 1984) llicenciat en Geografia i Ordenació del Territori per la Universitat d’Alacant (2015). Ha publicat diversos articles a revistes científiques de geografia i ciències socials com GeoGraphos i GeocritiQ. Autor del discurs expositiu de l’exposició temporal Memòria d’un bastonet. Homenatge als nostres majors, realitzada al Museu Valencià de la Festa d’Algemesí (2015). En el camp de la narrativa curta, aquest mateix any ha estat guanyador del I Certamen literari per a la Igualtat “Casa de la Dona” d’Elx, amb el relat breu La igualtat entre gèneres en la muixeranga d’Algemesí. Actualment compagina la finalització del treball final del Màster en Antropologia Social a la Universitat Miguel Hernández d’Elx, amb el treball com a investigador autònom en diverses investigacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada