27 de març del 2017

Vídeo. Toni Bellón convida a llegir Els Bastonets d'Algemesí

Toni Bellón ens explica breument en aquest vídeo el seu llibre Els bastonets d'Algemesí amb el qual va guanyar el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.
Malgrat el renom i la dimensió que han adquirit les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí en els darrers anys, arran la declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, fins al moment no s’havia fet cap estudi sobre una de les seues danses més emblemàtiques, la dels Bastonets.

Els bastonets d'Algemesí  descriu el ball de bastons algemesinenc des de 1839 fins al present, a través dels canvis constants que ha anat patint amb el pas del temps. Modificacions en la seua indumentària, en els balls i en la música, en la composició de la colla, en el número de colles, en la introducció del gènere femení en 1980, en el significat del ball, etc. El sentit original dels Bastonets era ser un dels rituals festius de la celebració, “ballant-li a la Mare de Déu”, però avui és ja un element representatiu i identitari d’Algemesí i de la cultura valenciana.

L’obra no ha consistit solament en la realització d’una descripció etnogràfica d’aquesta dansa, sinó que al llarg del treball es fan comparacions amb altres balls de bastons valencians, i en menor mesura, de danses de pals d’altres indrets.Aprofitem per recordar que el dimecres, 29 de març a les 19,30h al Museu de la festa d'Algemesí (c/ Nou del convent,71, Algemesí) presentarem Els bastonets d'Algemesí amb l’autor, Lluís Escartí, divulgador de temes locals; Julio Ramón Blasco, director del Museu de la Festa; Núria Sendra, editora, i Pere Blanco, regidor de cultura d'Algemesí.

Per saber més del llibre: http://www.bullent.net/libro/3213-Els_bastonets_dAlgemesi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada