26 d’abril del 2018

L'envejós d'Alcalà. Primeres Rondalles d'Enric Valor. Novetat


La rondalla L'envejós d'Alcalà va ser arreplegada per Enric Valor a Castalla. Es pot llegir l'original al 3r volum de les rondalles Valencianes, Jordi Raül Verdú l'ha simplificat un poc mantenint tota la seua essència i Sílvia Faus li ha posat el color i il·lustracions que el fan més deliciós encara. 

Llegim el principi:

Diuen que fa més de cinc-cents anys, vivia dins del terme d’Alcalà de la Jovada un moro a qui li deien Al-Favet. De menut caigué en una séquia i es va fer un bony a l’esquena, que li va créixer fins que se li tornà una bona gepa. Tant els cristians del poble com els moros que vivien al raval, no podien ocultar una rialleta quan passava per davant d’ells, per la fatxa tan estrafolària que feia amb el seu gep i la manera de caminar, fent contrapés cap avant per no caure cap arrere, de tant que li pesava la protuberància de l’esquena. Casualment, hi havia també un altre geperut, Abd al-Maduix, poc més o menys de la seua edat, que a més de tindre un bon gep tenia un altre defecte: era envejós. 

Pots saber-ne alguna cosa més així com fullejar les pàgines en aquest enllaç: https://www.bullent.net/libro/3232-envejosLes quatre rondalles que apareixen publicades la primavera del 2018 són:

13. Esclafamuntanyes
14. L'envejós d'Alcalà
15. El ferrer de Bèlgida
16. Les animetes / Llegenda del palleter

Les presentarem a la 53 Fira del llibre de València (als jardins de Vivers) el dimarts 1 de maig a les 18 hores.

Altres rondalles publicades anteriorment a Primeres Rondalles d'Enric Valor són 12 llibres amb 15 rondalles:

El Gegant del Romaní
La mare dels peixos
La rabosa i el corb / Joan Ratot
El llenyater de Fortaleny
La crida de la rabosa / Comencilda, Secundina i Acabilda,
El rei Astoret,
El jugador de Petrer
Nabet.
L'albarder de Cocentaina,
I queixalets, també!, /El dimoni fumador,
El príncep desmemoriat
Història d'un mig pollastre

Podeu saber més de tota la col·lecció en aquest enllaç: http://www.bullent.net/detalle-coleccion/?co_id=85

Aquesta adaptació ha estat realitzada per Jordi Raül Verdú. És mestre, contacontes i ha fet animacions lectores a Madrid, Els EUA, Andorra i a la seua terra. El periòdic Ciudad li ha atorgat el premi CAM Medi Ambient 2009, per la defensa i difusió del Medi Ambient.És un compilador de relats populars i autor d’una trentena de llibres de literatura infantil, entre els quals hi ha Els donyets del bosc (1992), "El misteri del Montcabrer" (1994), "El vellet de la Safor" (1996), "La xiqueta del Benicadell" (2001), "La velleta refranyera" (2010), "El pas de la Mort" (2011), "Les entranyes del Montgó" (2012)... El 2017 ha guanyat el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular amb "Contalles de iaios i iaies"

Enric Valor, un dels escriptors actuals més reconeguts del nostre país i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, va nàixer a Castalla el 1911 i va morir a València el 13 de gener del 2000. Va estar investit Doctor Honoris Causa per diverses universitats, entre elles la Universitat de València i la Universitat Jaume I. Va ser autor d’una nombrosa producció literària, dins la qual ocupen un lloc especial aquestes Rondalles valencianes. Sense elles no hauria estat possible gaudir d’una bona part de les històries que la pervivència oral havia integrat en la nostra memòria col·lectiva. Enric Valor va saber posar-les per escrit amb una riquesa de llenguatge i una qualitat narrativa incomparables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada