17 d’abril del 2018

Esclafamuntanyes. Primeres Rondalles d'Enric Valor. Novetat


Hui vos presentem la rondalla Esclafamuntanyes, que va ser arreplegada per Enric Valor a Xixona, i ha sigut adaptada per Jordi Raül Verdú, mantenint la mateixa màgia. El llibre, acabadet de sortit del forn, duu unes il·lustracions fantàstiques de Dani Cruz.

Al maset de Nou Soques de Penàguila vivien quatre germans orfes que, un bon dia, farts de patir fam i fred, decidiren anar pel món a buscar-se la vida.
–Açò s’ha acabat, xiquets –va anunciar Bartomeu–. Estem blaus de fam i morats de fred. De hui en avant, anirem pels pobles i masos i informarem la gent dels nous oficis que tindrem. Tu, Joan, que tens els braços tan forts i que ascles una penya d’una maçada, et dedicaràs a aplanar pujols i a reomplir barrancs. Et diràs, Esclafamuntanyes.
Els altres tres germans esdevingueren Arrancapins, Plegallana i Passaponts.

Les quatre rondalles que apareixen publicades la primavera del 2018 són:

13. Esclafamuntanyes
14. L'envejós d'Alcalà
15. El ferrer de Bèlgida
16. Les animetes / Llegenda del palleter

Les presentarem a la 53 Fira del llibre de València (als jardins de Vivers) el dimarts 1 de maig a les 18 hores.

Altres rondalles publicades anteriorment a Primeres Rondalles d'Enric Valor són 12 llibres amb 15 rondalles:

El Gegant del Romaní
La mare dels peixos
La rabosa i el corb / Joan Ratot
El llenyater de Fortaleny
La crida de la rabosa / Comencilda, Secundina i Acabilda,
El rei Astoret,
El jugador de Petrer
Nabet.
L'albarder de Cocentaina,
I queixalets, també!, /El dimoni fumador,
El príncep desmemoriat
Història d'un mig pollastre

Podeu saber més de tota la col·lecció en aquest enllaç: http://www.bullent.net/detalle-coleccion/?co_id=85

Aquesta adaptació ha estat realitzada per Jordi Raül Verdú. És mestre, contacontes i ha fet animacions lectores a Madrid, Els EUA, Andorra i a la seua terra. El periòdic Ciudad li ha atorgat el premi CAM Medi Ambient 2009, per la defensa i difusió del Medi Ambient.És un compilador de relats populars i autor d’una trentena de llibres de literatura infantil, entre els quals hi ha Els donyets del bosc (1992), El misteri del Montcabrer (1994), El vellet de la Safor (1996), La xiqueta del Benicadell (2001), La velleta refranyera (2010), El pas de la Mort (2011), Les entranyes del Montgó (2012)... El 2017 ha guanyat el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular amb "Contalles de iaios i iaies"

Enric Valor, un dels escriptors actuals més reconeguts del nostre país i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, va nàixer a Castalla el 1911 i va morir a València el 13 de gener del 2000. Va estar investit Doctor Honoris Causa per diverses universitats, entre elles la Universitat de València i la Universitat Jaume I. Va ser autor d’una nombrosa producció literària, dins la qual ocupen un lloc especial aquestes Rondalles valencianes. Sense elles no hauria estat possible gaudir d’una bona part de les històries que la pervivència oral havia integrat en la nostra memòria col·lectiva. Enric Valor va saber posar-les per escrit amb una riquesa de llenguatge i una qualitat narrativa incomparables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada