30 de novembre del 2022

"Lluny d'Amèrica", de Lourdes Toledo, Premi d'assaig Josep Vicent Marqués, dels Premis ciutat de València


 Avui s'han entregat els #PremisCiutatDeValència al Saló de plens de l'ajuntament de València. Presidia l'acte l'alcalde Joan Ribó i la regidora de cultura, Glòria Tello.



El premi Josep Vicent Marqués d'assaig ha estat per a l'obra "Lluny d'amèrica", de Lourdes Toledo. Es tracta d'una obra emmarcada dins la literatura del jo, una crònica de l'estada de l'autora als Estats Units d'Amèrica feta des de la distància en l'espai i el temps.

L'alcalde, Joan Ribó, ha llegit en el seu discurs les valoracions del jurat per a totes les obres premiades. De l'obra de Toledo n'ha destacat que és «un llibre delicat i amb gran qualitat literària, on destaca l’observació encuriosida de la realitat americana bo i cosint-la amb la pròpia quotidianitat, amb anècdotes lluny de la banalitat, que transcendeixen la mera vivència personal i ens transporten a l’Amèrica real i pensada». El podeu veure ací:  https://youtu.be/zHbm_5MxqZs

Els llibres guanyadors dels Premis Ciutat de València es presentaran a la Fira del llibre de València i "Lluny d'Amèrica" arribarà a les llibreries al mes de març.

Lourdes Toledo Lorente (València, 1970) és llicenciada en Periodisme i diplomada en Magisteri. Ha treballat en Educació de Persones Adultes, i en escoles bilingües a Aragó. Durant uns anys va exercir a Santa Fe, NM, als Estats Units. Com a periodista ha treballat per a Europa Press i France Press, ha dirigit la Ràdio Local de Mislata i ha estat corresponsal de Com Ràdio a València. També va coordinar la revista Compactus. Com a articulista i crítica literària ha publicat a El Temps, Levante, L’Avenç, Turia, eldiario.es i La veu dels llibres, entre altres, i col·labora amb À Punt. Ha publicat Oficis valencians (2008), Amèrica endins (2019, XX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta), La inquietud. Dietari 2018-2019 (2021, Premi), Contra tot pronòstic : una cultura en construcció (2022) i també ha traduït Una dona valenta, de Joy Harjo (2021). Amb Lluny d'Amèrica, es consolida com a escriptora d'assaig multipremiada en rebre el Premi Josep Vicent Marqués, dels Premis Ciutat de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada