L’alimentació, com a fet cultural, pot provocar conflictes, ja ho sabem. I històricament, amb la coexistència entre cristians, jueus i musulmans, per aquest motiu hi havia problemes. La majoria d’acusacions en la Inquisició de València contra jueus i moriscos provenen, molt més que de fets estrictament religiosos, del menjar i el beure: què mengen, què no mengen uns i altres, com ho fan, quins rituals observen o ignoren, quan dejunen i quan no…
Quan un musulmà dejuna pel ramadà, un jueu per la pasqua o un cristià en la quaresma, no celebren únicament uns actes religiosos: observen uns costums socials, fan el que es considera normal en els seus grups, el que s’espera d’ells. Es tracta d’actes culturals, tot i tenir una dimensió religiosa, i a més a més aquesta dimensió sovint és inconscient.
Acompanyaran l’autor, Joan Seguí, director de L’ETNO, i Núria Sendra, editora d’Edicions del Bullent.
Aprofitem per recordar-vos que està obert el termini per a presentar treballs del 24é Premi Bernat Capó fins al 9 de juliol. Podeu consultar les bases en:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada