30 de maig del 2023

'Sense porc' a l'ETNO, al Centre Cultural La Beneficiència




Sense porc: l’alimentació en les identitats culturals de jueus i moriscos i en la seua persecució per la Inquisició de València, d’Albert Toldrà i Vilardell és l’obra guanyadora del 23é Premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular convocat per L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia i que publica Edicions del Bullent.

El proper 6 de juny a les 19h, ens trobarem al pati de l'ETNO per presentar-lo, amb la presència del seu autor.  

L’alimentació, com a fet cultural, pot provocar conflictes, ja ho sabem. I històricament, amb la coexistència entre cristians, jueus i musulmans, per aquest motiu hi havia problemes. La majoria d’acusacions en la Inquisició de València contra jueus i moriscos provenen, molt més que de fets estrictament religiosos, del menjar i el beure: què mengen, què no mengen uns i altres, com ho fan, quins rituals observen o ignoren, quan dejunen i quan no…

Quan un musulmà dejuna pel ramadà, un jueu per la pasqua o un cristià en la quaresma, no celebren únicament uns actes religiosos: observen uns costums socials, fan el que es considera normal en els seus grups, el que s’espera d’ells. Es tracta d’actes culturals, tot i tenir una dimensió religiosa, i a més a més aquesta dimensió sovint és inconscient.

Acompanyaran l’autor, Joan Seguí, director de L’ETNO, i Núria Sendra, editora d’Edicions del Bullent.


Aprofitem per recordar-vos que està obert el termini per a presentar treballs del 24é Premi Bernat Capó fins al 9 de juliol. Podeu consultar les bases en: 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada