6 de juny del 2024

'Les papallones del kebab', de Lliris Picó #Novetat

Ja ha arribat el darrer Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil: Les papallones del kebab, de Lliris Picó, una novel·la realista, actual, una aposta ferma per la multiculturalitat, la integració i la convivència en una societat cada vegada més diversa i més pluriracial.


Un dia la Mila em va preguntar que si mon pare li pega a ma mare. Que diuen alguns veïns que els musulmans els peguen a les seues dones si no volen posar-se el mocador al cap. No és un «mocador al cap»! Jo em pense que «mocador» va de «mocar», de «moc», i no m’agrada. Entre hijab, burka o Shayla, per exemple, hi ha moltes diferències. A més, ma mare no és musulmana, i tot el món ho sap. Quines coses tenen les veïnes! No es pega. No s’ha de pegar, ens ho han dit milions de vegades a casa, a l’escola, als campaments d’estiu... Mon pare mai no ens pegaria, mai. Ni a ma mare, ni a mi ni a Layla. Layla és la meua germana bessona; tot i que ningú no ho diria, que som bessones. Ella és igualeta que mon pare: bruna amb els cabells llisos i negres, negres i els ulls verds. Per això ell li va triar el nom. Jo m'assemble més a ma mare: rossa, de pell blanquinosa, cabells arrissats i ulls marrons. Ben normals. Per això el meu nom és Akila. Significa «intel·ligent». Tota la vida que m'ho repeteixen, això del significat, com si fora una gran cosa, però jo no puc deixar de pensar que la meua germana és la «guapa», la nit estrelada, i jo... la «llesta».

Una galeria de joves personatges encapçalada per les bessones Akila i Leyla, filles d’un matrimoni mixt entre un egipci i una valenciana, fan viure als lectors les inquietuds, les preocupacions i també unes vivències pròpies de la joventut d’avui en dia. El xoc de cultures, de nacionalitats i de religions, el descobriment de l’amor i de la sexualitat, el valor de l’esforç i de l’amistat com a eixos vitals, juntament amb la denúncia de la violència a què s’enfronten cada dia moltes dones des de la mateixa adolescència, són els pilars d’aquesta novel·la realista i plural caracteritzada per una escriptura punyent i directa.

La primera presentació serà el divendres 21 de juny a la llibreria Fan Set.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada