6 de novembre del 2023

'Dones polítiques republicanes': xarrada-presentació a l'Esplai Llibres de l'Alcúdia

Més de vint llibreries associades al Gremi de Llibrers de València acolliran activitats literàries, de contacontes, teatrals i musicals els dies 9, 10 i 11 de novembre, en el marc del Llibreries Fest 2023. Aquesta celebració, impulsada des del Gremi de Llibrers, commemora el Dia de les Llibreries, que des de fa uns anys té data fixa en el calendari anual: l’11 de novembre.

En aquest marc, el dissabte 11 de novembre a les 18:30h, la llibreria Esplai de l'Alcúdia acollirà l'encontre de dues autores i dos llibres, ben diferents, que troben un punt en comú en les seues protagonistes, dones polítiques republicanes.

Ambdues  parlen de les dones com éssers polítics actius i reivindiquen eixe paper com necessari per a la lluita pels seus drets, tan les dones mes destacades com les anònimes i trenquen la definició històrica de les dones com “éssers passius i sense iniciativa”.




El bes de l'aigua, d'Elvira Cambrils

Maria Sendra veu en Maria Cambrils, la feminista valenciana del primer terç del segle xx, un punt de llum per a escapar de la crisi personal en què es troba. Creu que escriure una novel·la la pot sanar de les múltiples angoixes que l’assetgen, agreujades per una depressió postoperatòria: la fràgil identitat cultural del país, la depredació urbanística i les relacions amoroses. La recerca per a la novel·la la du als esdeveniments d’un poble de la Marina Alta durant la Segona República.



Tres republicanas de distintas capas sociales e ideologías: Silvia Mistral, Luisa Carnés y Victoria Kent narran unos hechos cruciales en nuestra historia, la Guerra Civil, con las consecuencias para los perdedores, los campos de concentración para los hombres y el confinamiento para las mujeres. Unos diarios poco conocidos que permiten visibilizar la presencia activa de las mujeres en tan trágicas circunstancias, su valentía y perseverancia. 





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada