24 de març del 2023

A Alcublas, Viure a la caseta, de Carles Rodrigo Alfonso

 


Viure a la caseta. L’hàbitat tradicional valencià de temporada, de Carles Rodrigo Alfonso es presentarà a Alcublas el dissabte 1 d'abril. Ho ha organitzat l'Asociación Cultural Las Alcublas i serà a la Cafeteria Sefos a les 18 h.

Es farà mitjançant una xerrada de l'autor sobre un tema tractat al llibre "las bodegas de alcublanos en Gea, Torres, Tu Faltabas, Las 24, La Espartosa, El Campo…'.

«Tinc una barraqueta que no té trespol, i a la matinadeta ja li pega el sol». La cançó no descriu una situació bucòlica, aquella barraqueta tenia una funció més pragmàtica... Arreu del territori valencià, sovint et trobes casetes disperses que tenien un ús agrari o de gestió de l'espai forestal al passat. Són habitatges senzills que no solien estar habitats de continu però tampoc estaven deshabitats, que han tingut un ús temporal. Viure a la caseta. L’hàbitat tradicional valencià de temporada ens les apropa i ens explica les seues característiques i les formes de vida associades. Aquest tipus d'habitatge pren sentit i es consolida especialment des del segle xviii fins a mitjans del xx. Tenien en comú estar prou lluny del nucli de població per no pagar la pena anar a casa des del lloc de treball cada dia, amb els mitjans de l'època. L'estudi de caràcter general es completa amb l'aproximació a tres tipologies concretes d'hàbitat temporal relatives a tres zones geogràfiques valencianes diferenciades: la de la marjal de l'Albufera, les agrupacions de casetes i bodegues entre la Serranía i el Camp de Túria i les cases amb riurau de les comarques centrals.

Viure a la caseta. L’hàbitat tradicional valencià de temporada ha guanyat Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular) convocat per L'Etno (Museu valencià d'etnologia de la Diputació de València).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada