28 de març del 2023

Lluny d'Amèrica, de Lourdes Toledo #Novetat Premi Josep Vicent Marqués d'Assaig

 


Ja ha arribat d'impremta el darrer Premi Josep Vicent Marqués d'Assaig, que convoca l'Ajuntament de València dins del certamen «Ciutat de València»: Lluny d'Amèrica de Lourdes Toledo.

A partir de reflexions, records, encontres i viatges, i lectures, Lluny d'Amèrica és un llibre de textos assagístics breus –gran part d’ells de caràcter testimonial– que recrea una quotidianitat construïda a l’altra banda de l’oceà Atlàntic i el seu ressò vital en tornar a casa. 

Buscant l’humor i l’agudesa al voltant de llibres i autors nord-americans, i posant la mirada sobre moments i experiències que li produïren estranyesa i sorpresa a l’autora, i d’altres que li provocaren admiració i agraïment, l'obra aprofundeix en la cruïlla de sentiments i sensacions que produeix viure entre dues cultures. 

Lluny d'Amèrica és un llibre a mig camí entre el dietari de viatge, la crònica social i l’assaig literari i estén la mirada envers un ventall d’autores i autors que han treballat –en la majoria dels casos– el gènere autobiogràfic, l’assaig, les cròniques de viatges, les memòries, i el periodisme. Un llibre on destaca l’observació encuriosida de la realitat americana, bo i cosint-la amb la pròpia quotidianitat i amb anècdotes lluny de la banalitat, les quals transcendeixen la mera vivència personal i ens transporten a l’Amèrica real i pensada.

La coberta del llibre és una obra de l'artista pintora, escultora i il·lustradora, Anna Roig.

Es presentarà el llibre el 19 d'abril a la llibreria Fan Set i també a la Fira del llibre de València junt amb la resta de llibres premiats als Premis Ciutat de València.

En la pàgina del llibre es poden llegir les primeres pàgines: https://www.bullent.net/libro/3309-lluny-america


Lourdes Toledo (València, 1970) és periodista cultural i escriptora. Durant tres anys fou professora de Primària a New Mèxic, als Estats Units, i actualment treballa com a formadora en escoles d’adults i per al CEFIRE. Escriu de manera habitual en elDiario.es, La Veu del País Valencià, i en les revistes L’Avenç, Caràcters, Turia i La Veu dels llibres, entre altres. També ha col·laborat amb L’Espill i L’Aiguadolç. Recentment ha guanyat el Premi Llegir de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura. 

És autora dels llibres Amèrica endins (Bromera, 2019, XX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta), La inquietud, dietari 2017-2019 (Pagès, 2021, Premi d’Assaig Josep Vallverdú 2020), de la traducció d’Una dona Valenta. Crazy Brave de Joy Harjo (Lletra Impresa 2021), i de Contra tot pronòstic. Una cultura en construcció (Afers, 2022). Ha rebut el premi d’Assaig Josep Vicent Marquès per la seua obra Lluny d'Amèrica, (Bullent, 2023). Actualment treballa en diversos projectes literaris i periodístics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada