22 d’octubre del 2023

Lliurament del Premi Bernat Capó al Castell d'Alaquàs el 27 d'octubre


El proper divendres 27 d'octubre de 2023 se sabrà l'obra guanyadora del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular del 2023. Aquest premi, convocat per L'Etno, de la Diputació de València i publicat per edicions del Bullent suma ja 24 edicions i l'inestimable col·laboració de moltes entitats al llarg de la seua història. L'ajuntament d'Alaquàs i l'IDECO formen part ara de l'organització.


L'acte està previst a les 19h. al Castell d'Alaquàs, edifici que és Monument Històric i Artístic i Bé d'Interès Cultural i seu de nombrosos actes culturals i festius. A més de saber de primera mà l'obra guanyadora, els assistents podran gaudir entre parlaments de personalitats relacionades de l'actuació del Grup Krama. La periodista Maria Josep Poquet conduirà l'acte. 

L'accés és lliure fins completar aforament. 

En acabar, hi haurà un còctel de celebració a l'Ateneu Cultural d'Alaquàs, al costat del castell.


L'alimentació, com a fet cultural, pot provocar conflictes, ja ho sabem. I històricament, al nostre país, amb la coexistència entre cristians, jueus i musulmans, hi havia problemes. És un fet que la majoria d'acusacions en la Inquisició de València contra jueus i moriscos provenen, molt més que de fets estrictament religiosos, del menjar i el beure: què mengen, què no mengen uns i altres, com ho fan, quins rituals observen o ignoren, quan dejunen i quan no...

En "Sense porc" es descriu i explica aquest tipus de conflictes, amb algunes idees centrals: la culpabilització de la víctima, que s'obstina en mantenir la seua identitat diferent, el paper vital de les dones en la transmissió generacional de les tradicions culturals en l'àmbit domèstic, i sobretot, la tesi que un hàbit cultural com és el menjar té més d'identitari, propi d'un grup social, que no de religiós.

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada